Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η Ελαφόνησος αντιστέκεται


Η βιολόγος Νατάσα Χριστοπούλου, που εργάζεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των τύπων οικοτόπων του Δικτύου Natura 2000, έστειλε το παρακάτω κείμενο, οργισμένη με την επιλογή να βγαίνουν στο σφυρί περιοχές του Δικτύου, την ίδια στιγμή που τρέχουν προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση και την προστασία τους.

Πουλάνε την Ελαφόνησο, τα καλοκαίρια, τις παιδικές μας αναμνήσεις από τις πρώτες μας βουτιές. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατά κόσμον ΤΑΙΠΕΔ, αποφάσισε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, που πολλοί από μας δεν θα καταφέρουν να κάνουν, λόγω και πάλι έλλειψης χρημάτων, να βγάλει στο σφυρί ένα ακόμα ακίνητο. Πόσο λίγη φαντάζει όμως η λέξη «ακίνητο» για να περιγράψει μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης.

Την Ελαφόνησο, το μικρό αυτό νησάκι απέναντι από τη Νεάπολη, πολλοί μπερδεύουν με το εξίσου όμορφο Ελαφονήσι της Κρήτης, μέχρι που να τους δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφθούν. Και τότε δεν την μπερδεύουν ποτέ ξανά, γιατί η παραλία του Σίμου είναι εξαιρετικής και αξέχαστης ομορφιάς. Η παραλία που τα τελευταία χρόνια δέχεται χιλιάδες παραθεριστές, επιθέσεις αυτοκινήτων και ομπρελών, αλλά πάρα αυτά επιμένει να διατηρεί τη φυσική της ομορφιά.

Η παραλία του Σίμου δεν είναι όμως μόνο προσφιλής παραθεριστικός προορισμός. Είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικό ενδιαίτημα για τα είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί. Αλλωστε, το σύνολο της νήσου Ελαφονήσου έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «Για τη Διατήρηση των Φυσικών Βιότοπων και της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας».

Το ελληνικό κράτος, με τον Ν. 3937 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 60Α/31.03.11), χαρακτήρισε τον ΤΚΣ με κωδικό GR2540002 και ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και προέβλεψε σειρά ρυθμίσεων για την προστασία και τη διαχείρισή του. Ρυθμίσεις οι οποίες φαίνεται να ξεχάστηκαν λίγα χρόνια μετά.

Το ξεπούλημα των παραλιών της Ελαφονήσου προκαλεί θλίψη και οργή στον τοπικό πληθυσμό, σε όσους από εμάς πέρασαν καλοκαίρια στις αμμώδεις παραλίες της, στα γαλαζοπράσινά της νερά. Αλλά τι να κάνεις μπροστά στην ανάπτυξη; Ο τοπικός πληθυσμός θα συνηθίσει σιγά σιγά και οι παραθεριστές θα αναζητήσουν άλλες παραλίες. Η μικρή όμως Σαπονάρια του Jagel (Saponaria jagelii), είδος ενδημικό της Ελαφονήσου που περιορίζεται σε αμμώδεις παραθαλάσσιες θέσεις του νησιού, δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή.

Η ενδημική Linaria hellenica, είδος των αμμωδών παραλιών και είδος προτεραιότητας του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή. Κοντά σε αυτές μένουν χωρίς επιλογή μια σειρά απειλούμενων και σπάνιων ειδών χλωρίδας, όπως ο θαλασσόκεδρος Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa, που χρόνια κοσμεί τις παραλίες του νησιού και δεν διστάζει να προσφέρει σκιά στους λίγους αυτούς, εναπομείναντες παραθεριστές, που επιμένουν να αρνούνται την τεχνητή σκιά της ομπρέλας.

Και τα πουλιά, οι σαύρες, τα φίδια, τα θηλαστικά ίσως να ψάξουν αλλού ενδιαίτημα και ίσως να βρουν.

Εμείς όμως κάποια στιγμή θα μείνουμε χωρίς παραλίες, χωρίς αμμουδιές, χωρίς τη φυσική σκιά του θαλασσόκεδρου. Εκτός και αν δεν μείνουμε ακίνητοι, ασυγκίνητοι, αδιάφοροι στις οικολογικές καταστροφές, στα μεγαλεπήβολα και αδίστακτα σχέδια τους.

…………………………………………………………………………….

Νατάσα Χριστοπούλου, βιολόγος, PhD
ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr/

Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: