Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δύσκολοι καιροί για καπνιστές στη Συρία

Το παλαιότερο καφέ της Δαμασκού, το “Χαβάνα”, συνήθως ήταν γεμάτο από πελάτες που ρουφούσαν τον καφέ τους και κάπνιζαν τον ναργιλέ τους, όμως σήμερα τα τρία τέταρτα του καταστήματος είναι άδεια.



Όπως και τόσα άλλα μέρη στον κόσμο, η Συρία αποφάσισε την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. “Με βοηθάει να χαλαρώσω και χαροποιεί”, λέει η Nayia, μια 30χρονη από τη Συρία που συνηθίζει να βγαίνει έξω με τους φίλους της για να καπνίσει ναργιλέ.


Οι Σύροι είναι καπνίζουν με μανία τσιγάρα και ναργιλέ και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν οτι το 60% των ανδρών και το 23% των γυναικών καπνίζουν και ξοδεύουν 448 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο για αυτή τους τη συνήθεια.


Ένα πακέτο τσιγάρα στη Συρία κοστίζει περίπου 0,82 έως 1,19 Ευρώ (50-80 Συριακές λίρες) και ο μέσος όρος των καπνιστών ξοδεύει το 8% του ετήσιου μισθού του για το κάπνισμα.
Στη Συρία έχουν ανοίξει πολλά εργοστάσια τσιγάρων τα τελευταία χρόνια. Στο καφέ al Rawda, από τα πλέον δημοφιλή για τους κατοίκους της Δαμασκού, το κομμάτι του μαγαζιού που είναι για τους καπνίζοντες είναι ασφυκτικά γεμάτο και η γλυκιά μυρωδιά του καπνού του ναργιλέ γεμίζει την ατμόσφαιρα.


Ο Abdel Karim, 40 ετών, καπνίζει δυόμιση πακέτα την ημέρα και λέει πως ο νόμος είναι άδικος. Ο 25χρονος, Samir, οδηγός ταξί εργάζεται από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. “Δεν μπορώ να καπνίσω όλη αυτή την ώρα, ειδικά με το μποτιλιάρισμα στη Δαμασκό”, τραβώντας ένα τσιγάρο απο το πακέτο παρά το γεγονός οτι μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 41 Ευρώ.
“Εάν με δει κανένας αστυφύλακας, θα το βάλω στα πόδια. Θα αφήσω το αυτοκίνητο μου και θα αρχίσω να τρέχω”, λέει ο Samir.
Ο νέος νόμος απαγορεύει το κάπνισμα και την πώληση καπνού σε οποιαδήποτε μορφή στα καφέ, τα εστιατόρια και τα νυχτερικά κέντρα, καθώς επίσης στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα μουσεία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 34 έως 650 Ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμα και ποινή διετούς φυλάκισης.
Ωστόσο ο νόμος ορίζει και κάποιους δημόσιους χώρους στους οποίους επιτρέπεται το κάπνισμα.
Spiros D. Drakos
http://middleeastgr.blogspot.com
Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: