Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τράπεζες και πιστωτικές κάρτες

Μία απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ καταναλωτών και τραπεζών. Η απόφαση έχει στην ουσία δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, ευνοούνται οι τράπεζες, αφού θα μπορούν νόμιμα να διαμορφώνουν ελεύθερα τα επιτόκια των καρτών, αυξάνοντας μέχρι και 200% τη μεταβολή του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Η απόφαση του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε ύστερα από την αγωγή που είχε καταθέσει η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Εθνικής Τράπεζας.


Το ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή, έκανε δεκτούς τους εξής όρους:


1.Την αναδρομική επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής της πιστωτικής κάρτας και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο λογαριασμό που του αποστέλλεται. Παραμένει δηλαδή ο εκτοκισμός των αγορών με πλαστικό χρήμα από την ημερομηνία αγοράς. Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών.


2.Τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές, σε σχέση με αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


3.Την διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων μονομερώς από την τράπεζα, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.


Το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Αρείου Πάγου που είναι προς όφελος των καταναλωτών, έκρινε καταχρηστικούς μία σειρά από όρους που έθεταν οι τράπεζες.


1. Η επιβολή εξόδων κλιμακωτά ανάλογα με το ποσό, για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα.

2. Η επιβολή εξόδων αδράνειας που κυμαίνονται από 0,60 έως 1 ευρώ το μήνα σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.


3. H επιβάρυνση κατά 50 ευρώ των δανειοληπτών για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.


4. O περιορισμός της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του βιβλιαρίου καταθέσεων που έχει χαθεί η κλαπεί.


5. H επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.

hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: