Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Επιδόματα που φτάνουν το όριο του γελοίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σχεδιασμό ενός ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μερικά επιδόματα είναι ανούσια, ενώ φτάνουν το όριο του γελοίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει "επίδομα έγκαιρης προσέλευσης" στο χώρο εργασίας. Τι δηλαδή θα μπορούσε ο καθένας να έρθει όποτε θελήσει στη δουλειά του ή μήπως όποιος φτάσει πρώτος κερδίζει;!

Επιπλέον, υπάρχει και επίδομα "ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης" που κανένας δεν ξέρει ποιοι το λαμβάνουν, αν πρέπει να το λαμβάνουν, αλλά πρωτίστως πώς ορίζει κανείς τη ταχεία διεκπεραίωση, όταν όλοι κατανοούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να μην κωλυσιεργούν

Γενικά, αριθμός των επιδομάτων είναι αρκετά μεγάλος, γεγονός που δημιουργεί μισθολογικές ανισότητες, αφού σημειώνονται αδικίες και αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα που φτάνουν και το 80%.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιδομάτων ανέρχεται περίπου σε 52 -τακτικά, έκτακτα και ειδικά, ενώ τα 21 καταβάλλονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα μέσω ειδικών λογαριασμών.

Τα επιδόματα σε 9 υπουργεία

Τα εν λόγω περίεργα επιδόματα, ξεκινούν από 5 ευρώ και σε άλλες περιπτώσεις εκτοξεύονται μέχρι το ποσό των 1.400 ευρώ, ανάλογα βέβαια με το υπουργείο και την υπηρεσία.

Ειδικότερα, σε εννέα υπουργεία, τα επιδόματα κυμαίνονται ως εξής:

*Υπουργείο Μεταφορών από 6 ευρώ έως 1.420,

*Οικονομίας από 396 έως 1.242 ευρώ,

*Υγείας από 535 - 1.134 ευρώ, Εσωτερικών από 97 - 403 ευρώ,

*Δικαιοσύνης από 132 - 380 ευρώ,

*ΠΕΧΩΔΕ 140 - 300 ευρώ,

*υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 88 - 250 ευρώ,

*Αγροτικής Ανάπτυξης 120 - 147 ευρώ,

*Πολιτισμού από 200 έως 234 ευρώ κ. ά.

www.hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: