Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη με το Μιχ. Ψωμά

Ερ. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε μετά από κάποια χρόνια η απευθείας σύνδεση Λιβύης – Ελλάδας. Ποιες είναι οι δυνατότητες για τους Έλληνες επιχειρηματίες;

Απ. Πρώτα – πρώτα όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα αρχίσουν να ξαναπηγαίνουν και πάλι στη Λιβύη για να κάνουν business γιατί η μοναδική Αραβική χώρα σήμερα, που υπάρχουν δουλειές και οργασμός, είναι η Λιβύη. Όλες τις χώρες τις ξέρω, τις γνωρίζω όλες τις Αραβικές χώρες, σήμερα η μοναδική (που έχει δουλειά) είναι η Λιβύη. Η Λιβύη είναι μια χώρα που μας αγαπά ως Έλληνες, όλος ο κόσμος μας αγαπάει και μας το λένε ξεκάθαρα. Δυστυχώς εμείς με αυτό το εμπάργκο τόσα χρόνια, κόψαμε να πηγαίνουμε στη χώρα αυτή. Τώρα με αυτή τη σύνδεση πιστεύω και ήδη άρχισαν ορισμένες εταιρίες να πηγαίνουν κάτω και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Και για μας, γιατί πηγαίνοντας εκεί αρχίζουν όπως προηγουμένως οι επαφές, που είχαμε και πιστεύω οτι σε λίγα χρόνια, η Λιβύη θα είναι η καλύτερη χώρα για να πας να κάνεις business. Αυτή η προπαγάνδα που έκαναν ορισμένες χώρες εναντίον της Λιβύης, οτι δεν πληρώνουν, αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Η Λιβύη σήμερα είναι η καλύτερη χώρα για business. Οπουδήποτε πας, θα σου ανοίξουν το letter of credit και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Βεβαίως και εσύ από την πλευρά σου πρέπει να προσέχεις τα εμπορεύματα που στέλνεις ή τα έγγραφα που υπογράφεις, δεν είναι μόνο από την πλευρά της Λιβύης αλλά και από την πλευρά τη δική μας πρέπει να προσέξουμε. Όχι πάντοτε να τα ρίχνουμε στους άλλους. Πιστεύω τέλος πάντων με αυτή τη γραμμή οτι θα έρθει ο λαός της Λιβύης και της Ελλάδας, όπως προηγούμενα είχανε 14 πτήσεις την εβδομάδα από τη Λιβύη, είχαμε τουρισμό και καλό τουρισμό. Γιατί οι Λίβυοι δεν φεύγουν από τη χώρα τους, όπως έρχονται άλλοι για να έρθουν να δουλέψουν εδώ. Οι Λίβυοι θα έρθουν και δε θα έρθει Λίβυος χωρίς να έχει επάνω του 1000 Ευρώ στην τσέπη του από τη χώρα του. Πιστεύω οτι θα είναι πολύ καλό αυτό για την Ελλάδα και για τη Λιβύη βεβαίως, με το να ξαναρχίσουν οι επαφές αυτές που είχαμε προηγούμενα.

Ερ. Δραστηριοποιήστε 47 χρόνια, ποιο ήταν το κλίμα τότε και ποιο είναι τώρα;

Απ. Όταν ξεκινούσαμε ήταν πολύ καλό το κλίμα για τους Έλληνες αλλά δυστυχώς με το εμπάργκο κόψανε οι Έλληνες. Εγώ δε σταμάτησα ποτέ μου να πηγαίνω στη Λιβύη και πολλοί φίλοι μου, μου έκαναν παράπονα για τους Έλληνες, που εμείς τους αγαπάμε και δεν έρχονται οι Έλληνες να κάνουν επιχειρήσεις εδώ, να δουλέψουν εδώ. Αυτό μου το έκαναν παράπονο, όχι ένας αλλά πολλοί φίλοι μου για τους Έλληνες γιατί είναι πραγματικότητα οτι τους Έλληνες τους αγαπάνε, αρκεί να πεις “γιουνάνι”, όλος ο κόσμος σε καλωσορίζει και στα σπίτια να σε φιλέψει, να σου δώσει μια ιδιαίτερη εκτίμηση από τους άλλους. Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που ποτέ μας δεν κάναμε κακό σε αραβικό λαό. Και συγκεκριμένα στην Κυρηναϊκή είναι όλα τα αρχαία Ελληνικά από τη Βεγγάζη μέχρι την Τέρνα, είναι Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό στοιχείο για μας, για τον τουρισμό, αν θα ξεκινήσει τουρισμός, να έρχονται από τη Λιβύη αλλά να πηγαίνουμε κι εμείς ως Έλληνες στη Λιβύη.


Ερ. Σε ποιους κλάδους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις;

Απ. Για τουρισμό, γιατί προηγουμένως είχε και Έλληνες, που είχαν ξενοδοχεία στη Λιβύη. Ο τουρισμός είναι το Νο 1 για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Μπορούν να κάνουν επενδύσεις, εγγυημένες επενδύσεις. Να κάνουν ξενοδοχεία. Υπάρχει τεράστιος χώρος στη θάλασσα, να κάνουν ξενοδοχεία αλλά συν τοις άλλοις να πάρουν εργολαβίες, συμβόλαια των 100, 200, 300 εκ. Ευρώ και ήδη έχω ακούσει ότι πολλοί φίλοι μου έχουν πάρει δουλειά στο λιμάνι της Ουάρα. Ο Ιωάννου – Παρασκευαΐδης (J & P), η Archirodon, δραστηριοποιούνται εκεί κάτω και άλλες πιο μικρές εταιρίες. Κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε αναλάβει ένα έργο ψύξη – θέρμανση για το νοσοκομείο της Terna. Ένα τεράστιο έργο, ένα τεράστιο νοσοκομείο εμείς αναλάβαμε να κάνουμε τον κλιματισμό. Μια εργολαβία περίπου 6,5 εκ Ευρώ, την οποία έχουμε κλείσει και πιστεύουμε σε άλλες δραστηριότητες συναφείς με αυτή την εταιρία.

Ερ. Ποια ήταν η προπαγάνδα που γινόταν εναντίον της Λιβύης τα προηγούμενα χρόνια;

Απ. Έλεγαν οτι η Λιβύη δεν πληρώνει. Αυτά είναι ψέμματα. Όλοι οι νεόπλουτοι του κόσμου έγιναν από τη Λιβύη. Αυτά είναι παραμύθια -οτι δεν πληρώνει η Λιβύη -. Εγώ δούλεψα στη Λιβύη και κέρδισα για παράδειγμα 50 εκατομμύρια π.χ. και μου χρωστάει η Λιβύη 500.000 ή 1 εκ, σημαίνει οτι η Λιβύη δεν πληρώνει; Δηλαδή επειδή μου χρωστάει 1 εκ δεν πληρώνει; Κι εγώ πούθε έγινα; Τεράστιες εταιρίες, Ελληνικές εταιρίες έγιναν από τη Λιβύη, μιλάμε για πολλά λεφτά. Το λιμάνι της Βεγγάζης και μέχρι σήμερα λέει ο κόσμος για το λιμάνι που έκανε η Archirodon στη Βεγγάζη. Και η J&P είναι ένας κολοσσός, αυτή η Κυπριακή εταιρία, έχουν πάρα πολλές δουλειές.

Ερ. Τί μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες επιχειρηματίες;

Απ. Να ξεκινήσουν να πάνε στη Λιβύη να κάνουν μια μελέτη, όχι να πάνε μονομιάς να κάνουν δουλειά, να κάνουν μελέτη της αγοράς. Κι εγώ πιστεύω οτι θα βρουν κάτι που να τους ενδιαφέρει για να δραστηριοποιηθούν εκεί. Κι επίσης και τα Ελληνικά εμπορεύματα, τα Ελληνικά προϊόντα, είμαστε πολύ πίσω, διότι είμαστε αποκλεισμένοι από πλοία, δεν υπάρχουνε πλοία. Προηγουμένων είχαμε πιο τακτικά κι εγώ ο ίδιος έκανα charter πλοία. Σήμερα δεν υπάρχει γραμμή να παίρνει containers, είναι πολύ δύσκολο και ευτυχώς τώρα ξεκινήσαμε με τη Libyan Airilines και ελπίζουμε οτι σε ένα με ενάμιση χρόνο να μπει ένα πιο μεγάλο αεροπλάνο για να μπορεί να πάρει εμπορεύματα Ελληνικά, όπως γιαούρτι, ορισμένα φρέσκα πράγματα, μπορείς να τα στείλεις. Κι ο κόσμος ενδιαφέρεται!


http://www.middleeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: