Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - *Ίσραηλινοί πέρασαν απο δίκη 12χρονο Παλαιστίνιο

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο στη φυλακή Ofer της Δυτικής Όχθης διέταξε την Κυριακή την αποφυλάκιση του 12χρονου Παλαιστίνιου μετά την άρνηση του πατέρα του να πληρώσει εγγύηση 2000 σέκελ (530 δολάρια).

Η οργάνωση για την υποστήριξη των Παλαιστίνιων κρατουμένων διόρισε 10 δικηγόρους για να βοηθήσουν τον al Hasan al Muhtaseb, ενώ επετράπη ορισμένοι φίλοι του να βρίσκονται στην ακροαματική διαδικασία.

«Το παιδί συνελήφθη κοντά στο σπίτι της οικογένειας του, και δεν υπάρχουν μάρτυρες για να που ποιος τον υπέδειξε ως έναν απο αυτούς που πετούσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών», είπε η δικηγόρος του παιδιού Lea Tsemel και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δίωξη κατά του παιδιού. Αυτή η ακροαματική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη του 1989 για τα δικαιώματα των παιδιών την οποία υπέγραψε και το Ισραήλ το 1991 σύμφωνα με την οποία ένας ανήλικος δε μπορεί να κρατείται σε φυλακή με ενήλικους. Γι αυτό ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του al Hasan»

Οι συνήγοροι του παιδιού «συγκρούστηκαν» με τον Ισραηλινό δικαστή ο οποίος επέμενε να πληρώσει ο πατέρας του παιδιού, Fadl al Muhtseb, εγγύηση 2.000 Σέκελ.

Ο Hassan συνελήφθη την προηγούμενη Δευτέρα μαζί με τον 9χρονο αδελφό του, Αμίρ, ο οποίος αφέθηκε αργότερα ελεύθερος. Την Τετάρτη η κράτηση του Hasan επεκτάθηκε.

«Ο γιος μου οδηγήθηκε στο δικαστήριο με τα χέρια και τα πόδια του δεμένα. Ήταν περικυκλωμένος απο πολλούς στρατιώτες. Είναι ειρωνεία το οτι ο δικαστής διέταξε την παράταση της κράτησης του μέχρι να εκδοθεί δίωξη εναντίον του¨, είπε ο πατέρας του παιδιού.

Ο Mutaseb αρχικά έπρεπε να πληρώσει εγγύηση 5.000 σέκελ το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στα 2.000. «Ποιός νόμος επιτρέπει ένα παιδί να οδηγείται στο δικαστήριο και μετά να ζητάει απο τον πατέρα του να πληρώσει εγγύηση; Δεν θα την πληρώσω και πρέπει να αφήσετε ελεύθερο το παιδί μου. Αυτός είναι ο κατοχικός νόμος του Ισραήλ», είπε στο δικαστήριο ο πατέρας του 12χρονου.

Η Lea Tsemel έδωσε στο παιδί για να παίξει ένα μικρό μπαλόνι που έβγαλε απο την τσάντα της για προκαλώντας γέλιο στο ακροατήριο. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με μάρτυρες, προσπάθησε να κρύψει το πρόσωπο του όταν δόθηκε το μπαλόνι στο παιδί.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την οποία υιοθέτησε και το Ισραήλ στις 3 Οκτωβρίου 1991, «Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το νόμο και πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατο μέτρο και για τον μικρότερο απαιτούμενο χρόνο»


http://www.middleeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: