Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Χάνουν 10% οι δημόσιοι υπάλληλοι και 2,7% στον ιδιωτικό τομέα

Μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 10% και πτώση κατά τουλάχιστον 2,7% των πραγματικών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει για το 2010 η Εurobank, εκτιμώντας σημαντική πτώση της καταναλωτικής δαπάνης.

Σε ανάλυση που έδωσε χθες η τράπεζα στη δημοσιότητα, καθώς και σε μελέτη της Αlpha Βank, καταγράφονται δυσοίωνες προβλέψεις για την εφετινή χρονιά, η οποία θα χαρακτηριστεί από υποχώρηση του ΑΕΠ σε ποσοστό από 2,5% ως 2,8%, αύξηση πληθωρισμού και ανεργίας, πτώση της κατανάλωσης, αλλά και ταυτόχρονη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Συρρίκνωση
Αναλυτικότερα, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Εurobank ΕFG τονίζει ότι το εφικτό σενάριο για την εφετινή χρονιά κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,8%, αν και η τράπεζα πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για ακόμη ταχύτερη επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την τράπεζα, σημαντικές επιδράσεις βάσης, μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές καυσίμων και τροφίμων καθώς επίσης και τα πρόσφατα μέτρα στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας αναμένεται να ασκήσουν αυξητικές πιέσεις στο γενικό επίπεδο τιμών, ωθώντας τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,7% εφέτος από 1,2% το 2009.

«Σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα την επόμενη περίοδο σχετίζεται με την εξέλιξη της καταναλωτικής δα πάνης» τονίζουν οι αναλυτές της Εurobank, οι οποίοι αναμένουν συρρίκνωσή της κατά 6,2%, λόγω της μείωσης κατά 10% των εισοδημάτων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και την πτώση τουλάχιστον κατά 2,7% των πραγματικών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος στην ύφεση «βλέπει» η τράπεζα πριν από το τέλος του 2011, η οποία, υποθέτοντας την απουσία υιοθέτησης επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης την επόμενη περίοδο, προβλέπει περαιτέρω άνοδο του λόγου χρέους- ΑΕΠ σε επίπεδα (το πολύ ως)

133% ως το τέλος του 2012 και σταδιακή αποκλιμάκωση ακολούθως.

Από την πλευρά της, η Αlpha Βank «βλέπει» πτώση του ΑΕΠ κατά 2,5% και άνοδο του πληθωρισμού στο 3,2% το 2010, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξη ότι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 7,5% εφέτος, μετά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Σε σχέση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η τράπεζα τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί μέσω αυτού να αυξήσει τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 26,0% του ΑΕΠ το 2012 από 20,2% του ΑΕΠ το 2009 και 24,5% του ΑΕΠ το 2000.

Μεταρρύθμιση
Επιπλέον, σημειώνεται ότι με την προωθούμενη μεταρρύθμιση και εκλογίκευση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επιτευχθεί μείωση της εισφοροδιαφυγής, αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και ουσιαστική διασύνδεση των συνταξιοδοτικών παροχών με τις εισφορές που έχει συνεισφέρει ο κάθε ασφαλισμένος.

Τέλος, η Αlpha Βank υπογραμμίζει ότι με την εφαρμογή του ΕΣΠΑ η Ελλάδα θα αναπτύσσεται από το 2010 με βάση τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 και με ταχέως μειούμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: